- med Liselotte

Hylla myllan och gör egen jord

En av de positiva fördelarna med Coronavåren är att jag fått mycket mer tid för trädgårdsarbete. I takt med att grupper avbokar sina retreater på centret och en självvald hemkarantän, så kan jag med full kraft fullständigt försvinna in i roliga trädgårdsprojekt. Ta tag i eftersatta områden, anlägga nya och framförallt göra väl, noga och jobba i väldigt lugnt tempo med långa fikaraster.

Dagens projekt har varit att göra egen jord. Eller rättare sagt, vara steget före, och göra jord för nästa odlingssäsong och slippa köpa planteringsjord.

I ett skuggigt hörn av trädgården hittade jag platsen för jordkomposten och började med att placera ut pallkragar. Det är bra att lägga lite kvistar och små grenar i botten av komposten för att göra det lite luftigt i botten. Så jag passade på att beskära några vinbärsbuskar för att få lite grenmaterial att lägga i botten.

Vi har under många år haft en rejäl hög med barkflis som vi använder som täckmaterial i odlingarna. Denna barkflis har under åren brutits ner och är mer mull än täckmaterial. Så denna mull blev perfekt att lägga som ett lager ovanpå riset.

I år har vi lite brist på väl brunnen stallgödsel, den behöver ligga ett år till innan vi använder den, perfekt till min jordtillverkning. Så ovanpå barkmullen la jag ett rejält lager med denna lite råa stallgödseln med mycket halm i, innan jag toppade med ännu ett lager barkmull.

Nu hyllar jag myllan och alla nedbrytare som ska jobba under hela året tills jag om ett år kan gräva fram fin jord till mina odlingar och ytterkrukor. Gråsuggor, maskar och mikroorganismer jobbar på medan jag kan njuta rabarberpaj och kaffe i solen ihop med sköna vänner.


Skärmavbild 2017-10-05 kl. 13.24.55.png
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Om du funderar på något, skriv gärna till oss.