- med Liselotte

SÖRBYEFFEKTEN


SÖRBYEFFEKTEN

MediYoga, naturkontakt, antinflammatorisk mat, AyurVeda, empatiska samtal

Vi sitter i växthuset, äter lunch och avslutar en mediyogahelg på Sörby retreatcenter. Solen värmer skönt och det är fantastisk vackert runt omkring oss. Kulturlandskapet utanför växthuset skiftar i dova, mjuka, gröna nyanser och ger vilsam skönhet för ögat. Vi pratar om hur det har varit och vad som har gett värde. En deltagare börjar att berätta:

”Det här har gett mig jättemycket. Känns som jag hittat mig själv ännu mer, har rotat mig. Har behövt förstärka tron på mig själv och det har jag verkligen gjort. Det finns så mycket värme här från dig som leder, i miljön, lugnet och det är lätt att se det värdefulla. Känns som att komma hem.”

Det är ju helt underbart att få denna respons och att se det enorma värde som helgen gett, en så go känsla att få ett kvitto på det som vi själva tror på som en stärkande medicin. Det är inte första gången vi hör ungefär samma sak från deltagare som är här hos oss. Det är någon sorts Sörbyeffekt som uppstår, en kombination som mejslat sig fram, förstärker och ger ett värde. Det är spännande att dyka ner lite och kika på vad det är för ingredienser som vi kokat ihop.

MediYoga finns med, flera pass under en helg. MediYogan är en terapeutisk yogaform som ger en fördjupande kontakt inåt som stärker nervsystemet på ett meditativt sätt, samt skapar ökad balans och välmående.

Naturkontakt är en stor del under en reterat. Deltagarna letar upp en egen plats i omgivningarna som dom verkligen känner är deras rätta ställe. Med liggunderlag och värmande filt besöker deltagarna sin plats vid flera tillfällen, gärna 1 tim/gång. När man flera gånger går till samma plats och sitter där länge så uppstår det ett lugn. Sinnena får chans att vakna till och bli använda. Smaker, dofter, ögats intryck, naturljud och känslan i kroppen i att möta underlag, vind och sol. Det uppstår en relation, en kärleksrelation. Vi blir ett med naturen och denna kärlek och omsorg sprider sig in i kroppen och fyller hjärtat med välmående samt glädje för livet och sig själv.

Antiinflammatorisk mat finns med i alla måltider. Allt från gurkmejadrink till morgongröten, vegetariska rawsallader till lunch och olika grönsaksrätter till middag. Mat utan vitt socker/vitt mjöl, som lagas på ekologiska produkter både från egen trädgård och från närproducerade odlare. Vackra färger, spännande kryddor som inspirerar och ger en hälsokick.

Ayur Veda, den indiska hälsokulturen ligger väldig nära MediYoga och finns med som en inspiration. Vi gör en självtest för att se ungefär vilken balans som finns i kroppen mellan Vata, Pitta och Kapha, de tre doshorna. Det handlar om vilken balans vi har på vår kreativa vidsynthet, vår kraftfulla handlingsinriktade energi och vårt stabila lugn som ger vila. Vi tittar på hur livstil och kost kan hjälpa till att bibehålla balansen mellan den olika doshorna.

Empatiska samtal som väver samman de olika delarna där vi fångar upp processen. Möten där det är fokus på att höra behoven bakom orden och att lyssna med empati. Spegla, bekräfta och stanna i den existensiella dimensionen som ger djup kontakt inåt.

Sörbyeffekten är mötet med sig själv där yogan, naturen, maten och empatin gör jobbet. Det handlar bara om att lägga sig på ullmattan, sätta sig i en söderslänt samt vara i den närvaro som uppstår i mötet när vi stannar upp lyssnar inåt.


Skärmavbild 2017-10-05 kl. 13.24.55.png
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Om du funderar på något, skriv gärna till oss.