- med Liselotte

Bidra till social hållbarhet

På väg hem med tåg efter en skön helg i Stockholm. Har som gammelmoster hälsat på syskonbarn som startat liv i nya huset och med första babyn. Vackert att smaka på den där härliga energin att starta ett liv tillsammans med alla öppna möjligheter som kan utveckla.

Sitter och bläddrar i den suveräna tidningen Kupé och hittar till min glädje fler sidor om Hållbart liv.

”Man kan säga att något som är hållbart säkerställer människors möjligheter att leva bra liv utan att det görs på bekostnad av miljön. Den välfärd vi har byggt upp har skapats på bekostnad av både människor och miljö i andra delar av världen, vilket är ohållbart i längden.” - Jenny Hansson, Hållbarhetsforum.

I artikeln pratar författaren om tre hållbara trender; antikonsumtion, minimalism och prylbanta. Att minska ner på det vi konsumerar och sträva efter att köpa så mycket vi kan i andra hand, skippa engångsartiklar, återanvända, återbruka, gynna de företag som finns i närheten av där du bor. Köp svenskt och säsong, leta efter produkter som är certifierade vilket ger bättre arbets- och levnadsförhållanden, välj ekologiskt som gör att vi bidrar du till att humlor och fåglar trivs, inte tvätta för ofta och skippa sköljmedel.

”Det går åt 352 liter vatten för att producera tre bitar avokadosushi”

”Vi lägger 419 kr/månad på frukt och grönt, 439 kr/månad på mobiltelefoni"

ur boken 50 myter om hållbarhet av Jessica Cederberg Woomar

Det avsnittet i artikeln som fångade mig mest var delen om social hållbarhet. Ett ganska nytt begrepp som får allt mer fokus i samhället. Social hållbarheten handlar ju som jag redan varit inne på; bra arbets- och levnadsförhållanden vid olika sorters produktion. Det handlar också om att fungera bra tillsammans i grupp, kunna lita på, vara trygga ihop, ge varandra frihet att leva det liv vi vill leva och odla en empatisk kommunikation.

Stefan Einhorn som bl.a. skrivit böcker och snällhet och vänlighet, har listat en del ord som är grundläggande att ge näring för att stärka den social hållbarheten:

  • Generös

  • Hänsynsfull

  • Medkännande

  • Pålitlig

  • Tolerant

  • Vis

  • Ödmjuk

Vackra ord att bära med sig som en påminnelse om att jag kan bidra till social hållbarhet.


Skärmavbild 2017-10-05 kl. 13.24.55.png
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Om du funderar på något, skriv gärna till oss.