- med Liselotte

Fortsätter som vanligt fast vi egentligen vet

Läste nyligen en intressant artikel av psykologen Per Espen Stoknes som listar olika psykologiska barriärer och med hans inspiration som bakgrund så är det mycket lättare att förstå att vi fortsätter leva som vanligt. Det är inte så konstigt att vi fortsätter att leva som vi gör trots att vi så väl känner till att det skulle vara bra om vi till exempel minskade på plastanvändningen och körde lite mindre bil. Hjärnan är inställd på att reagera på hot och kriser som är här och nu. Klimathotet ligger alltför långt bort för att hjärnan ska uppfatta det som ett hot och ser vi ingen anledning att förändra våra vardagsvanor.

Hjärnan är också bra på att veta men samtidigt fortsätta leva vidare som vi inte visste. Vi vet att det är bra att äta mindre kött, cykla mer och flyga mindre men vi sitter fast i en livsstil som för oss är det ”normala”. Så vi fortsätter, fast vi vet, för det är så hjärnan fungerar. Denna psykologiska barriären kallas kognitiv dissonans och ger en stämning inom oss och påverkar oss subtilt och med en diffus olust, irritation och frustration. Det är något som skaver.

Vi har också en social kontroll som bidrar till att vi fortsätter som vanligt. Ett socialt kontrakt med vänner och familj som gör att vi inte gärna lyfter klimathotet som samtalsämne på julmiddagen eller på påsklunchen. Vi är försiktiga. Vi vill ju inte skapa dålig stämning.

Vår identitet är förknippad med hur vi lever. När det kommer nya influenser om att vi skulle ändra vårt sätt att leva så rubbar det vår identitet och kan kännas som ett angrepp på oss och uppfattas inte som klimatvetenskapliga fakta. Vi har en tendens att definiera om det klimatvetenskapliga för att behålla vår identitet. Värderingarna som stödjer min livsstil och mina livsvärderingar vinner över fakta.

Vår kognitiva dissonans är en viktig signal. Lyssna till den med ett öppet hjärta. Lyssna. Lyssna och följ ditt hjärta, dina drömmar, din längtan att leva i samklang med dig själv.


Skärmavbild 2017-10-05 kl. 13.24.55.png
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Om du funderar på något, skriv gärna till oss.