- med Liselotte

Empati och empati

Allt sedan jag träffade Marshall B. Rosenberg i början av 2000-talet och blev introducerad i NVC, Nonviolent Communication, har empati blomstrat i mitt liv. I min energi och bemötande i relation till andra och i relation och bemötande till mig själv. I NVC är empati och ärlighet de två kontaktskapande vägarna i relationer och kommunikation. Empati är att med öppet hjärta sätta sig in i, öka sin förståelse för hur andra har det eller hur jag har det själv. Empatin är den kärleksfulla vägen till att hitta behoven som är grunden för att kunna tillgodose det som är i obalans.

Det finns åsikter som säger att empati skulle vara slitsamt och jobbigt. Att man blir tyngd av att känna empati för andra. Min erfarenhet är faktiskt tvärtom. Empati för mig är att vara i värme och kärlek för både mig själv och andra och i det flödet också sätta mig in i hur andra har det. Med syfte att bättre förstå, dels för att kunna bidra, men framförallt för att går runt min dömande och värderande energi, som låser fast min uppfattning om andra, och lyssna till de omötta behov som finns inbakat i måendet hos andra personer.

Empati är en sorts medkänsla, men inte så att jag ska ta över ansvaret för hur andra har det och mår, utan för att bidra med kärlek som kan få den andra att hitta sin egen empati. Jag behöver vara vaksam på mitt eget behov av att bidra och passa på så jag inte tar för mycket ansvar för andra mående och så jag inte blir en del i ett ”offerspel” där det saknas kontakt och ansvarstagande för sin egen personliga utveckling. Empatin och medkänslan är en vacker kärlekshandling en gåva att se, lyssna och bemöta människor i värme.

Vänlighet, leenden, tacksamhet och uppskattning är vackra vägar att ta in i sitt liv som en träning för att mjukna i själ och hjärta. När jag är mild och mjuk i mig själv för mig själv och andra så har jag större tillgång till självempati och empati. Då är det också lättare att möta ”taggiga” känslor, utspel och dömande kritik. Det är lättare att omfamna alla känslor, låta de marineras i min milda vänlighet för att kunna se behoven bakom.


Skärmavbild 2017-10-05 kl. 13.24.55.png
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Om du funderar på något, skriv gärna till oss.