- med Liselotte

Lucka 2. Baka hemma ihop

Här doftar kryddnejlikor, kanel och ingefära i köket idag. Julbaket är på gång med lussekatter och pepparkakor. Eller så handlar man färdiga kakor. Här finns det anledning att se upp. Palmoljan lurar i de flesta råvarudeklarationer. Tidigare kallades det för vegetabiliska oljor men numera ska det redovisas om bakverken innehåller palmolja. Palmoljan har snabbt blivit populär. Dels för att den är billig, ger lång hållbarhet och är väldigt användbar. Baksidan med palmolja är att den odlas i stora plantage, framförallt i Malaysia och Indonesien. För att få ytor stora nog för produktionen så offras stora områden med regnskog. Både befolkning och djurlivet trängs undan från sina livsmiljöer och när torvmarker odlas upp frigörs markbundet kol som koldioxid. När palmolja upphettas till höga temperaturer, vilken den gör för att renas under tillverknings-processen, så bildas det ämnen som kan öka risken för cancer. Så se upp, läs det finstilta noga, fråga efter ekologisk palmolja, eller baka hemma med smör.


Skärmavbild 2017-10-05 kl. 13.24.55.png
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Om du funderar på något, skriv gärna till oss.