- med Liselotte

Coolt att odla på vintern


Efter en kväll och föreläsning med Sara Bäckmo så fick mitt intresse för vinterodling sig en rejäl skjuts. Har lite glömt bort att det faktiskt går och att många växter klarar lite köldgrader. Det är ju så häftigt att gå in i tunnelväxthuset mitt i vinter, märka hur mycket mildare det är där inne och kunna skörda, framförallt gröna blad till en god sallad i januari. Jag sådde lite olika fröer i september som nu börjar spira fint. Det är grönkål, spenat, ruccola, vanlig plocksallad och asiatiskt kål som nu lyser upp med sina gröna blad i olika kulörter.

Nu vill jag ta min vinterodling på lite mer allvar och utvidga det lilla hörnet i bågväxthus med fler pallkragar. I några pallkragar ska jag djupgräva och lägga kompostmaterial i botten och sedan toppa med ett lager fin matjord som en såbädd. När kompostmaterialet förmultnar under vintern så frigörs det go näring som ger en fin start för plantor som börjar växa när vårsolen tittar fram. I någon pallkrage ska jag lägga hästgödsel i botten för att fålite extra värme för plantorna.

Över varje pallkrage ska vi sedan göra bågar av styva plastslangar och täcka med fiberduk. (Här märker du säkert som läsare att jag skiver vi, vilket betyder att min man också är involverad). Med fiberduken blir det ett microklimat som ger lite extra skydd som troligen ska hålla odlingarna frostfria även under den tuffaste vinterperioden. Efter nyår ska jag testa att bredså en del fröer och så en del som pluggplantor. Ska bli så spännande att se hur snabbt dom kommer igång och hur tidigt vi kan få skörd. 2019 ska inledas med sådd av bryssekål, havrerot, dill, morot, palsternacka, ruccola, dill och rädisa. Kommer nog också att lägga ett extra lager med fiberduk direkt på jorden för att curla fröna lite extra. Så spännande start på ett nytt odlingsår. Längtar redan till januari.


Skärmavbild 2017-10-05 kl. 13.24.55.png
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Om du funderar på något, skriv gärna till oss.