- med Liselotte

Klimatångest räddar inte klimatet


Det är väl ingen som missat att Jorden reagerar och ger oss många signaler på obalans som till största del är kopplat till hur vi människor lever. Vårt sätt att leva med mycket flygresor, plastanvändning, kemikalier och stor resursanvändning, ger miljöfarliga utsläpp och ökad koldioxidhalt som hotar vår existens mer än någonsin. Så kanske ska klimatångest kallas för existensångest. För det är ju det vi alla känner innerst inne. Att vår existens är hotad. Nyligen när jag åkte tåg och bläddrade i den förträffliga tidningen Kupé så hittade jag en intressant artikel och fick jag lite inspiration kring hur viktigt det är att vi engagerar oss och inte deppar ihop.

Ja, vår existens är hotad och det gör skillnad i hur vi tänker. Det gör skillnad om vi tänker att vi inte kan göra någonting åt situationen och ger upp för att vi tror att det som händer i omvärlden inte går att påverka eller om vi tänker att vi kan göra något. Bara tanken på att vi kan göra något ger oss en positiv energi speciellt om vi märker att fler börjar göra något. Så gör det det du kan och som är möjligt utifrån dina förutsättningar. Ät mindre kött, cykla mer, åk mer tåg, handla med egen kasse eller minska din plastanvändning över huvud taget. Detta kan göra dig till miljöhjälte. Vi gör förändringar därför att andra gör det. Vårt beteende styrs av vår flockinstinkt vilket innebär att vi inte alltid gör saker för att vi vill ”rädda Jorden” utan för att våra vänner, arbetskamrater och grannar gör det. Så när du berättar om att du handlar frukt i nättygpåse, sorterar sopor, kör på biogas eller plastbantar så blir andra nyfika och sugna på att göra likadant. Att du är ett levande gott exempel är superviktigt. Dela med dig av din omställning på facebook och vid alla tillfällen där du träffar andra. Dina handlingar inspirerar fler! För många finns det behov av samhörighet och få möjligheten att prata om sin klimatångest. Ibland kan det vara skönt att få ventilera sina tankar med andra personer som tänker som du. Gå med i ett nätverk där du känner gemenskap med fler som också vill göra något för att minska sin klimatångest. Nätverka, prata, upplev gemenskap. Naturskyddsföreningen, WWF, FN-föreningen och Greenpeace är några. Ett nätverk som jag gillar är Omställningsnätverket, http://omställning.net/


Skärmavbild 2017-10-05 kl. 13.24.55.png
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Om du funderar på något, skriv gärna till oss.