- med Liselotte

Andningen - livets bästa vän


Under mitt första MediYogapass, när jag gick utbildning till instruktör, så fick jag uppleva en helt ny andning. Under ca 10 minuter låg vi på golvet och andades, djupt och långsamt. Långa djupa andetag där magen expanderar och hela bröstkorgen vidgas. Fattade inte riktigt varför det skulle vara så viktigt att lägga så mycket tid på detta, men hängde med och upptäckte att det hände något med mig. Min stressnivå sjönk och jag kunde släppa taget om tankar och vara mer i kroppen. Kände mig mer avslappnad.

Nu är det tydligare för mig hur viktig andningen är för att komma ur det surr som hjärnan håller på med och som drar igång stress genom sina tankar om att jag inte duger, inte räcker till, inte är viktig för andra eller att jag dömer hur andra är. Det är ju inte helt enkelt att bara stänga av tankarna och då är andningen en räddningsplanka. När vi andas medvetet och är i kontakt med kroppen där vi känner hur magen expanderar och nyckelbenen reser sig så flyttar vi fokus från hjärnan till kroppen. Vi hittar en rytm i kroppen som tar över och ger lugn för hela systemet. Den kontakt med kroppen som vi får genom andningen är som att landa på jorden med fötterna stadigt förankrade i närvaro.

Andningen är nyckeln till hälsa och välbefinnande, helt automatiskt håller den oss vid liv. Men vi kan också styra andningen och lära oss andningstekniker för att påverka vår stressnivå och minska stressen. När vi andas så tränar vi lungorna och vädrar ut koldioxid vilket är bra eftersom höga koldioxidnivåer ökar stressen. När vi glömmer bort att andas djupt så stänger vi av kroppen, nästan glömmer bort att andas och då har vi inte kontakt med hur vår egen stressnivå ligger. Kort och ytlig andning genererar stress. Vi kan inte vara steget före och mota bort stressen i tid, utan en dras in i en stresspiral som blir allt svårare att ta sig ur. Vi blir stressade av att andas dåligt och vi andas dåligt när vi är stressade. Vi kan styra stresscentrum genom andningen. Andningen och kroppskontakten gör att vi kan bygga mer tillitsfull relation till oss själva och få kontakt med vår kreativa sida som gör att känner oss mindre pressade och se problem från en ny vinkel. Kan vi vara mer medvetna om vår kropp och vår andning så har vi ett superbra verktyg för att vara observanta på om vi håller på att gå in i utmattning.

  • När du märker att du andas mer i bröstkorgen än i magen så är det läge att ta några riktigt djupa andetag så du märker att magen expanderar.

  • Pröva att låta utandningen bli längre än inandningen

  • Sucka många gånger varje dag

  • Testa trepunktsandning under tre minuter: andas in 6 sek, håll andan 6 sek. andas ut 6 sek.

  • Eldandas där du andas in lika mycket som du andas in. När du andas in trycker du ut magen när du andas ut sjunker nagen in. Testa olika tempo.

  • Meditativ andning: Sitt ner och hittar en punkt i magen, fokusera andningen från och till denna punkt.

#andning #mediyoga

Skärmavbild 2017-10-05 kl. 13.24.55.png
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Om du funderar på något, skriv gärna till oss.