- med Liselotte

Så här fick jag mer energi


I slutet av juni träffade jag en Ayur vedisk läkare. Mest för att jag var nyfiken och för att jag sedan länge sett Ayur veda, en tusenårig indisk läkekonst, som en kompass för hälsa och livsstil i mitt liv. Läkarkonsultationen, som tog ca en timma, bestod av många olika frågor om hur jag lever mitt liv idag samt pulsdiagnos. Det är så otroligt fantastiskt hur det är möjligt att läsa kroppens tillstånd med tre fingrar mot handleden. Läkaren skriver och antecknar och berättar ganska fåordigt hur han uppfattar min hälsa. Han tycker att jag har några kilo för mycket, lite högt blodtryck, tjock blod, något hårda kärlväggar, lite dålig lungkapacitet och något svag i musklerna.

När jag kommer hem igen så har jag ett mail med en utförlig lista på råd att följa. Oj, oj, oj, hur ska jag fixa allt detta är min första tanke. Mailar genast till läkaren och berättar att allt detta har jag nog inte chans att göra och undrar vad jag ska börja med. Han svarar med att jag inte har en specifik åkomma utan att detta är en service för kroppen. Tänk att du gör detta för din hälsa, skriver han uppmuntrande som avslutning på mailet.

Så jag sätter igång och tar det steg för steg. Startar morgonen med en drink på äppelcidervinäger, honung och kanel, tar en promenad, dricker ett te på bockhornsklöver, gör lite yoga och äter sedan en grötfrukost. Resten av dagen gör jag olika vegetariska rätter på linser, bönor, grönsaker, rotfrukter, ris eller quinoa. I läkarens god råd så finns det också en rubrik, Att undvika, och här står det: kaffe, svart te, vin, öl, rött kött, vitt socker, vitt mjöl, bröd, kakor, glass.

Eftersom jag nu föresatt mig att jag ska gå ”all in” i detta så sätter jag ramen ganska tydligt. Här ska det inte fuskas. Vill göra detta på riktigt för att se om det gör något skillnad. Till min stora förvåning så har det inte varit svårt att undvika allt det där som brukar ingå i en grillkväll. Det har varit skönt att begränsa och avstå. Har blivit ordentligt mätt på det jag ätit och det har känts bra. En omsorgskänsla att vara rädd om mig och att jag är värdefull. Värd att tas väl hand om. Har vaknat ganska pigg på morgonen och har haft en skön energi under dagarna. Efter några veckor började jag att märka skillnad i att kläderna satt lösare. Jo mycket riktigt jag har tappat en del kilo och detta utan att banta eller kämpa eller gå runt och vara hungrig. Ibland har längtan efter kaffesmaken gjort sig påmind och samtidigt ska jag nog vänta ett tag till med denna svarta njutning. Vill stanna här i omsorg och omtanke om mig själv ett tag till.

Läs mer om Ayur Veda:

http://www.ayur-veda.se

• https://www.vedalila.se


Skärmavbild 2017-10-05 kl. 13.24.55.png
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Om du funderar på något, skriv gärna till oss.