- med Liselotte

Tema: tomater


Varje odlingssäsong så är jag lika fascinerad över att ett litet torrt frö som i slutet av januari kommer i jorden och som får lite vatten då och då, kan börja spira och till slut bli en stor planta dignande av frukt. Som en liten skör planta är den ju så ömtålig, växer sakta, sakta till sig, får ny kruka, skolas om, flyttas ut i frostfritt växthus för att växa sig kraftig. I början av maj, när de sista frostnätterna passerat så planteras den ut i det stora växthuset och nu börjar det verkliga jobbet. Vattna, ta bort ”tjuvskott” och binda upp. Vattna, ta bort ”tjuvskott och binda upp. Äntligen efter 6 månader och många kilo vatten som burits in kan vi nu bära ut alla kilo vatten igen, nu i form av tomater. Mer än vi orkar äta. De första solvarma röda, gula, orange tomaterna är ju lyx att sätta tänderna i och nu när vi kan skörda 100 kg så får vi ju tänka till om hur ska vi ta hand om denna fantastiska gåva. Från ett litet torrt frö till denna mångfald. Helt fantastiskt. Ja lika fantastiskt varje år.

Här gäller att vara kreativ och testa nytt. Våra listiga grannar har börjat torka tomater ute i solen och vi följer efter. Nu har vi testat att koka tomatsås, konservera i ugnen, syra, koka ketchup och nu puttar en tomatmarmelad på spisen. Här kommer receptet:

1 kg äpple, skalas och skärs i bitar

1 kg tomater skalas och skärs i bitar, ( lägg tomaten i skållhett vatten så lossnar skalet)

1,4 kg ekologiskt socker

Låt detta puttra på spisen till det tjocknar, kan ta ett par timmar

Tillsätt:

rivet citronskal och citronsaft från tre citroner

1 msk krossad rosepeppar

1 dl finhackad basilika

Häll upp på varma, rena burkar.

Lycka till!


Skärmavbild 2017-10-05 kl. 13.24.55.png
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Om du funderar på något, skriv gärna till oss.