- med Liselotte

Stänga av hjärnan - hur lätt är det?


Jag hör många unga, framför allt kvinnor, som är så rädda för att bli utmattade. De är mitt i flödet med små barn, hämta och lämna på förskola/skola, spännande jobb, semesterplanering, vänner, yogapass, löptur, hem och familj som ska skötas. De vet ju klart om att det snurrar på lite för mycket och samtidigt så verkar det fungera.

Ja, hur ska vi veta om vi håller på att närma oss utmattning. Det är ju så himla klurigt det där med hjärnan. För hur ska man veta att man är trött i hjärnan innan det är för sent? Jag tänker ofta på alla hantverkare som jag möter i olika sammanhang. Snickaren som jobbar med sin skruvdragare och sätter upp brädor. När hantverkaren tar fikapaus så läggs också maskinen på laddning. Snickaren lägger ifrån sig sitt jobb och snackar fotboll eller grillförbud med kompisen eller kanske läser en tidning. Jag minns när vi hade snickare som hjälpte oss med bygget, då kom de prick kl 7, fikade prick kl 9.00, åt lunch prick kl. 12.00, fika prick kl 14.30 och gick hem prick kl. 16.00.

Om de inte tog sina pauser så skulle deras kroppar inte hålla. De vet det och generationer av kroppsarbetare vet det. Det är en väl inarbetad rutin och norm.

När vi som jobbar på kontor inom vård och skola ska ta paus, så kan vi ju inte lägga undan hjärnan på laddning. Vi har heller inte en lång tradition och erfarenhet av hur man vilar hjärnan. Till skillnad från kroppsarbete så är dagens utveckling med kunskapssamhället nytt och det finns inte rationella normer att luta sig mot. Det blir lite upp till var och en. Vi tar ju med oss allt som snurrar i skallen även på fikarasten/lunchen och fortsätter att jobba med att organisera och lösa olika utmaningar. Kanske är detta 2 000 -talets stora utmaning; att hitta sätt att stänga av hjärnan. Kan vi stänga av den? Eller handlar det om att koppla ner och gå in laddningsvila. Som tex. att lämna datorn och gå och fika med andra och bara prata privata grejer i fikarummet. Gå ut på lunchen för att bara få lite naturkontakt. Avstå från att vara effektiva på lunchen och fixa snabba inköp eller annat som behöver ordnas. Kanske är det nutidens utmaning att hitta rutiner och normer för hjärnans laddningsvila som gör att vi kan ge oss tryggheten att vara steget före utmattning?


Skärmavbild 2017-10-05 kl. 13.24.55.png
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Om du funderar på något, skriv gärna till oss.