- med Liselotte

Gå samman och gör skillnad

Klimatångesten gör sig mer och mer påmind för varje dag med värme, torka och fortsatta skogsbränder. Det är läskigt, oroligt och med ovisshet om vad ska hända. Hur länge ska det pågå och är det verkligen så att detta beror på klimatförändringen? Vad händer sen och vad kan man göra för att bromsa klimatförändringarna?

Vi upplever nu steget över tröskeln in i en ny geologisk epok. Vi lämnar holocen, den period som varit sedan istiden, där koldioxiden legat på en stabil nivå. Det har varit en tid i balans där naturen hunnit återhämta sig vid olika väderförändringar. Nu sker en utmattning. Koldioxidhalten har ökat så mycket att det inte går längre. Vi nu går vi in i antropocen, den nya eran där koldioxidhalten kontant ökar. Vi kommer inte att kunna vrida tiden tillbaka. Vi har gått in i en tid med mer instabilitet med smältande glaciärer, landsänkning, människor på flykt, väderkatastrofer med torka, skyfall och bränder.

Vi behöver nu en ny handlingskraft och beredskap för att anpassa oss till mer extrema väder. Men det räcker inte, vi behöver gå samman och göra skillnad som bromsar fortsatt temperaturhöjning som försätter jorden i större obalans.

Vad kan vi då göra för att sänka koldioxidutsläppen och sänka hastigheten på klimatförändringen. Det går att göra en hel del och det blir roligare och går lättare om vi gör det ihop. Vi är sociala flockvarelser som vill vara en del i gemenskapen. Så börja prata med dina vänner och jobbarkompisar om Biffen, Bilen, Bostaden och Flyget, 4 områden där det går att göra skillnad.

Biffen; äta mer grönt och mindre kött, välja kött som är lokalproducerat och kommer från gräsätande djur.

Bilen; välja bränslesnål bil, liten bil, välja biogas och el, låta bilen stå då och då för att åka kommunalt, tåg och cykla.

Bostaden; välja mindre hus som drar mindre uppvärmning, välja, sol, pellets, värmepump, fasa ut olja. Välja grön el, köpa andelar i vindkraftsverk.

Flyget: avstå, välja tåg så mycket som möjligt.

För att gå samman och göra skillnad så tänker jag att vi behöver träffas och prata om oro och sorg, prata om möjlighet och utmaningar och glädjas tillsammans över att ställa om och göra det vi kan för att jorden ska vara en plats där våra barn kan få en schysst framtid.


Skärmavbild 2017-10-05 kl. 13.24.55.png
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Om du funderar på något, skriv gärna till oss.