- med Liselotte

Om målet är en global kollaps, är vi på god väg.


Ett par av sommarens höjdpunkter för mig är sommarpratarna och att följa partiledarnas tal i Almedalen. Det är så fantastiskt att gå runt i trädgården med olika praktiska sysslor och samtidigt fyllas av inspiration från P1 via mina öronsnäckor. Medan jag står i köket och förbereder söndagens trädgårdskafé och steker pannkakor så är det dags för Isabella Lövin. Redan från början av talet så kändes det som att det här blir bra. Mycket av det hon säger stämmer så väl in i min bild av hur jag vill att världen ska se ut. Den vackra och goda värld som vi alla vet är möjlig att skapa. Engagemanget stiger i kroppen och varje cell jublar av igenkännande. Ja, ja det är så här jag vill att Sverige ska utvecklas. Fossilfritt och samtidigt bra livskvalitet. Hopp och glädje om vartannat. Tänker att det här kommer att bli högsta betyg från gänget som ska analysera hennes tal. Jo, det blev ganska bra respons, hennes tal bedöms som det bästa hon gjort.

Samtidigt så finns det en ton i analysen som gör det tydligare för mig att klyftan mellan den gröna omställningsvisonen, ideologin, och den stora massan har vuxit sig större. Det är som att vi tappat kontakten med verkligheten och gått in ett drömlikt tillstånd där livet är som en enda stor lekplats där det handlar mest om att njuta och gör det så bekvämt som möjligt. Med stora husbilar, större husbilar med alla tillbehör fyller vi vägarna, packar in engångsgrillar, plasttallrikar och bestick, smågodis, coca cola, energidryck och massor med kött från Argentina till kvällsgrillningen. Vi planerar för vinterns resor till värmen, nya kök, nya badrum, inreder, möblerar om, när vi inte sitter på skönhetssalongen för vaxning, lösfransar och nagelbyte. Allt fler dras in i denna stora livets lekplats där inget får hindra oss från att byta till senaste mobiltelefon och jaga gillningar på facebook. Det ska vara bekvämt, njutbart, lekfullt och roligt, annars kan det kvitta. Vi har råd, vi har tid och samtidigt så får den här konsumtions/upplevelsehetsen oss att bli fullständigt utmattade som människor. Vår psykiska hälsa som är vår existensiella kärna urholkas och alltfler längtar efter lycka! Samtidigt förändrar sig klimatet på jorden vilket orsakar kraftiga väderomslag med bland annat stormar, torka och bränder som resultat.

Vad har hänt? Hur kunde det bli så här?

Kan det vara så att den livsstil som startade på 80-talet och fick en explosionsartad utveckling med allt grövre våldsfilmer, mer fängslande dataspel, mer skräpmat, mer sitta i soffan, har bidragit till att vi nu har en stor grupp i samhället som inte har intresse av att bry sig och engagera i det som handlar om dem själva. Omvärldskunskapen har begränsats till såpoperor och den näringsbefriade skräpmaten har inte bidragit till att vi lyfter blicken och ser mer än vår egen lekstuga. Vi är så vana vid friheten att styra våra liv utifrån vad vi för stunden har lust med, vi är ju inte ens beredda att sluta grilla. Vi är inte beredda att inordna oss i ett högre ledarskap fastän människor sliter dygnet runt med att släcka bränder och det är eldningsförbud i hela landet.

Först när flyktingströmmen invaderar landet och tar del av vårt samhällsstöd och söker jobb som vi själv inte vill ha, så händer det något. Sjukbidragspengar, bostadsbidrag, barnbidrag ska nu dela plånbok med människor på flykt och det är ett intrång i den privata självupptagenheten. Kan det vara så att vi förlorat orienteringen och tappat helheten och kontakten med naturens givna förutsättningar för liv. Om det är så, så står vi inför en gigantisk folkbildning.

Det är ju en fantastiskt spännande utmaning och kanske behöver omställningsrörelsen hitta en pedagogik som når betydligt fler, som gör omställningen möjlig att begripa och ta till sig för den breda massan. Omställningen behöver bli folklig. Först då ställer vi om!


Skärmavbild 2017-10-05 kl. 13.24.55.png
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Om du funderar på något, skriv gärna till oss.