- med Liselotte

Det är livsviktigt att ställa om


Det är livsnödvändigt att ställa om - omställning är inte bara en ideologisk filosofi. Klimatförändringen, ett av de stora hotet för vår existens, är ur balans pga. för höga koldioxidutsläpp med varmare vindar och varmare vatten som får isberg att släppa och som gör att de orkaner som bildas ökar i intensitet. Det hänger ihop. Massdöd av pingvinungar i Antarktis och totalförstörda öar i Karibien är svaret på att vi använder för mycket olja, kol och gas. Att minska bilkörandet, minimera platsanvändning, hoppa över engångs, avstå flygresor, handla mer lokal mat och odla mer själv är vägen för att ställa om till en livsstil som gör att fler generationer kan ha Jorden som en möjlig livsplats. Malena Ernman vann WWF utnämning Årets miljöhjältar i kategorin ”klimat och ekologiska fotavtryck” ”– Min lilla roll inom miljörörelsen är att som offentlig person försöka låna min röst åt dem som inte hörs i mediabruset. Ingen annan fråga är viktigare eller svårare att sprida. Att kommunicera klimatfrågan är lite som att varje dag springa rätt in i en bergvägg. För varje dag blir vi fler och fler som sluter upp. Och för varje dag så börjar bergväggen att rämna, säger Malena Ernman i en kommentar.” ”En kategori 3 orkan på väg mot Irland. Det har aldrig hänt tidigare - men havet som är 2 grader varmare än normalt möjliggör den här typen av extrema väderfenomen. Det illustreras fenomenalt av hur stormens förväntade väg stannar rakt vid 60 grader nord... dataprogrammet har helt enkelt inte skapats för att kunna visa tropiska stormar på våra breddgrader. ” Utmattning, som är en signal om att vi människor också är ur balans, är det andra stora hotet för vår existens. Den ekonomiska tillväxtutvecklingen har pressat oss in i mönster av att arbeta mycket, tjäna stora pengar och konsumera allt som går att konsumera. Vi gör det i tron om att det är så det ska vara och att det är nödvändigt för vår fortsatta existens. Förutom att tillväxtkulturen drar med sig stora klimatförändringar så kör den slut på oss människor. Vi orkar inte pressa oss så hårt, ha så många bollar i luften och låta hjärnan gå på högvarv dygnet runt. Behoven av att sjunka in i en vilsam social gemenskap och behoven av att vara ifred, lyssna inåt, vara i de existensiella perspektiven ger oss återhämtning och ny livsenergi. Att hitta dessa stunder, tillfällen, på jobbet och hemma kan handla om att ta en promenad utan mobil varje dag, gå ut och plocka svamp, prata om allt annat än jobb på fikarasten, ta ut sin lunch och gå hem i tid. Stunder som ger oss större chanser att undgå en personlig utmattning. Bob Hansson, en av våra favoritinspiratörer uttrycker det så här: ”Epidemin kostar. Det kostar som fan. En EU-initierad undersökning beräknat notan för utmattning i Europa till 600 miljarder euro. I Sverige kommer uppskattningsvis 70 000 svenskar bli sjukskrivna för utmattning i år. Om vi är belägrade, är det inte av en makt som är främmande. Tvärtom har vi kommit till den punkt i människans utveckling då det största hotet mot vår hälsa är vår egen normala vardag.” ” Europas 12 miljoner utbrända skulle kunna utgöra ett hot mot prestationssamhället. Om det inte vore för att det ligger i det utbrändas natur att inte göra så mycket väsen av sig. Den utmattade höjer inte rösten, idkar ingen revolution. Den utmattade orkar sällan utanför dörren vilket osynliggör det kollektiv de faktiskt utgör. https://kurera.se/bob-hansson-storsta-hotet-mot-ett-friskt-samhalle-ar-var-egen-duktighet/

#omställning #hållbarhet

Skärmavbild 2017-10-05 kl. 13.24.55.png
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Om du funderar på något, skriv gärna till oss.