May 2, 2020

Regnet smattrar mot rutan, Miss Li fyller rummet med en underbar känsla och jag 

funderar kring livet då och nu.

För 20 år sedan blev ombyggnationen av koladugården klar på Torasgården i Sörby.

Drömmen, om att bidra till inspiration och omtanke för vår omvärld, genom att driva en

hållbar kursgård/retreatcenter, blev invigd av landshövdingen. Vi startade en resa där

vi fyllda av vår kärlek till naturen inspirerande gäster med fossilfria energilösningar, 

ekologiska val i byggnation, inredning och drift, närodlat, ekologiskt, naturnära, mycket

empati samt personlig utvecklin...

April 22, 2020

Vi är i byggtagen. På gården där vi bor, kommer vi ge mer tid till självförsörjning och behöver bra och ändamålsenliga lokaler för mustning, slungning av honung och för att förädla våra trädgårdsprodukter. 

Som varje gång vi ska bygga, så kommer frågan om materialval upp. Vad som är det mest hållbara och det bästa att välja. Denna gång har vi blivit nyfikna på cellglas som isolering i golvet.

Cellglas är ett fantastisk lätt material, som mest består av luft. Vi tänker att lägga ett lager cellglas ovanpå väl packad makadam innan vi gjuter ett tunt lager betong som ytlager.

Cellglas består av återvunnet glasma...

April 22, 2020

Gör egen bivaxsalva

Har nog aldrig tvätta händerna så ofta, så länge och så omsorgsfullt som nu. Varenda Coronavirus ska spolas bort. Det som också spolas bort är hudens egen återfettning och händerna blir så torra. Speciellt nu på våren när det är mycket trädgårdsarbete med händerna i jorden. Jag har testat olika sorters krämer, salvor och oljor och det som hjälper bäst på mina torra nariga händer, är bivaxsalva. Lätt att göra själv och så fort den är slut så är det bara att göra ny. Min favoritdoft på handsalvan är lavendel, luktar fantastiskt och ger lite extra ro på kvällen.

Så här gör jag:

1. Börja med...

April 5, 2020

En av de positiva fördelarna med Coronavåren är att jag fått mycket mer tid för trädgårdsarbete. I takt med att grupper avbokar sina retreater på centret och en självvald hemkarantän, så kan jag med full kraft fullständigt försvinna in i roliga trädgårdsprojekt. Ta tag i eftersatta områden, anlägga nya och framförallt göra väl, noga och jobba i väldigt lugnt tempo med långa fikaraster.

Dagens projekt har varit att göra egen jord. Eller rättare sagt, vara steget före, och göra jord för nästa odlingssäsong och slippa köpa planteringsjord.

I ett skuggigt hörn av trädgården hittade jag platsen för jordkomposten...

Efter en intensiv junimånad, ungefär som att ha varit i en social torktumlare, där fantastiska retreater avlöst varandra, går jag nu och återställer någon form av grundordning. Många härliga människor har strömmat genom centret, många berörande och berikande möten har fyllt mitt hjärta, massor av inspiration har flödat som kan bli underbara framtida projekt. I all denna intensitet så har det också blivit stökigt, rörigt och oordning. "Jag gör det där sen" har skapat berg av tvätt som inte blivit vikt, böcker som blivit liggande i ett hörn, porslin i fel skåp, kladdiga fönster, grisiga ugnar, skit lite här...

April 14, 2019

SÖRBYEFFEKTEN

MediYoga, naturkontakt, antinflammatorisk mat, AyurVeda, empatiska samtal

Vi sitter i växthuset, äter lunch och avslutar en mediyogahelg på Sörby retreatcenter. Solen värmer skönt och det är fantastisk vackert runt omkring oss. Kulturlandskapet utanför växthuset skiftar i dova, mjuka, gröna nyanser och ger vilsam skönhet för ögat. Vi pratar om hur det har varit och vad som har gett värde. En deltagare börjar att berätta:

”Det här har gett mig jättemycket. Känns som jag hittat mig själv ännu mer, har rotat mig. Har behövt förstärka tron på mig själv och det har jag verkligen gjort. Det finns så...

March 6, 2019

Alla ingredienser till hälsosamma veganska wraps ca 10 port

Detta är en rätt där du får i dig alla proteiner, kolhydrater och fetter du behöver. Dessutom är den fullpackad med antioxidanter, järn, B-vitamin, klorofyll och mineraler!

Antiinflammatorisk mat när den är som bäst och i säsong. Kom ihåg att använda ekologiska råvaror!

PICKLADE GRÖNSAKER MED INGEFÄRA OCH GURKMEJA

10-15 portioner (går att ta fram och äta många gånger)

500 gram morötter

500 gram blomkål

500 gram gulbetor

Lag

4 cm färsk ingefära

1 röd chili

0,5 dl äppelcidervinäger

5 dl vatten

1/5 dl rapsolja

1-2 tsk gurkmeja

2 tsk senapsfrö

3 lagerblad

2 tsk salt

1...

March 4, 2019

Efter intensiva dagar med möten, medverkan på ”Passion för mat”-mässan i Göteborg och en härlig festkväll på, Företagarna i Falkenbergs, Awardparty, ställer jag om frekvensen. Efter inspirationen från möten och intryck från alla upplevelser, så är det idag en dag ihop med mig själv. Njuter av sällskap med P1, att städa i köken, röja upp, gör lite kombucha och fixa tvätt. Hänga i trädgården, klippa lite äppleträd, så lite mer frön inför årets odlingssäsong. Jag byter frekvens. Är i ett mellanrum, i ett andrum där själen kan bearbeta, smälta, känna efter och vila från nya intryck och ny inspiration. Skiftar...

February 18, 2019

I helgen som gick hade jag en tvådagars kurs i NVC, Nonviolent Communication, en kommunikationsmodell som grundats av Marshall B. Rosenberg. För Marshall var hans arbete ett stort fredsprojekt där han vill bidra till mer fred inom människor, mellan människor och i världen. I NVC är målet att få kontakt med andra genom att själv vara i kontakt, vägen till kontakt är att var närvarande i sig själv och i mötet med andra. Redskapen för att nå dit är ärlighet och empati.

Nu sitter jag i köket med en god kopp te, hör hur vårfåglarna är igång där ute i solskenet och planerar vi för en introduktions...

February 7, 2019

På väg hem med tåg efter en skön helg i Stockholm. Har som gammelmoster hälsat på syskonbarn som startat liv i nya huset och med första babyn. Vackert att smaka på den där härliga energin att starta ett liv tillsammans med alla öppna möjligheter som kan utveckla. 

Sitter och bläddrar i den suveräna tidningen Kupé och hittar till min glädje fler sidor om Hållbart liv.

”Man kan säga att något som är hållbart säkerställer människors möjligheter att leva bra liv utan att det görs på bekostnad av miljön. Den välfärd vi har byggt upp har skapats på bekostnad av både människor och miljö i andra delar av värld...

Please reload

Arkiv
Please reload

Sök efter taggar
Please reload

Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Om du funderar på något, skriv gärna till oss.